23 Şubat 2019 Cumartesi

Süt sütü rekabet vardır. Soya veya badem gibi bitkilerden yapılan alternatif "sütler" giderek daha popüler. Bu alternatifler genellikle vegan dostudur ve süt alerjisi olan veya hoşgörüsüz olan insanlar için uygun olabilir. The Apprentice (UK) 2018 serisinde koşucu aromalı somun sütü işi yaptı .

Ancak alternatif beylikdüzü adak kurban sütlerin yükselişi, insanlığın hayvan sütü ile olan ilişkisinin destanındaki en son bükülmedir. Bu ilişki binlerce yıl öncesine dayanıyor ve bir sürü iniş ve çıkışlar oldu.

Bunu düşündüğünüzde, süt içmek garip bir şeydir. Gençlerini beslemek için bir inek ya da başka bir hayvan tarafından yapılan bir sıvıdır; onu elde etmek için inek memelerinden fışkırtmalıyız.

Ayrıca gibi olabilir •
• biz tüketmek gibi neredeyse kadar protein
gerekmez * dünya vejetaryen giderse ne olurdu?
* Eğer soğuk olduğunda süt kaçınmalısınız?

Birçok kültürde neredeyse duyulmamış. Geri 2000 yılında, Çin sağlık nedenleriyle daha fazla süt ve süt ürünleri tüketmek için insanları teşvik etmek için ülke çapında bir kampanya başlattı-birçok yaşlı Çinli insanların derin adak kurban aşmak zorunda bir kampanya. Aslında çıkmak için izin verilen süt olan peynir, hala birçok Çinli insanı hasta hissettirebilir .

Süt Rusya'da bir süt çiftliğine dökülür
Milk is poured at a dairy farm in Russia. Compared to humanity’s 300,000-year history, drinking milk is a new habit (Credit: Getty)
Türümüzün 300.000 yıllık tarihine karşı kurulan içme sütü oldukça yeni bir alışkanlıktır. Yaklaşık 10.000 yıl önce ya da öylesine, hiç kimse süt içti ve sonra sadece nadir durumlarda. Süt içmek için ilk insanlar düzenli olarak Batı Avrupa'daki erken çiftçiler ve pastoralistlerdi – inekler de dahil olmak üzere evcil hayvanlarla yaşayan ilk insanlardan bazıları. Bugün, içme sütü, Kuzey Avrupa, Kuzey Amerika'da ve diğer yerlerde yaygın bir uygulamadır.

Bebek maması

Hayvansal süt içmenin garip olmasının biyolojik bir nedeni vardır.

Süt, meyve ve diğer tatlı gıdalarda bulunan şekerlerden farklı olan laktoz adı verilen bir şeker türü içerir. Bebekler olduğumuzda, vücudumuz laktaz denilen özel bir enzim yapar ve bu da annenin sütündeki laktozu sindirmemizi sağlar. Ama biz erken çocukluk döneminde sütten sonra, birçok kişi için bu durur. Laktaz olmadan, laktozu sütte düzgün bir şekilde sindiremeyiz. Sonuç olarak, bir yetişkin çok fazla süt içiyorsa, şişkinlik, ağrılı kramplar ve hatta ishal yaşayabilirler. (Diğer memelilerde laktaz-kalıcı yetişkin-yetişkin inekler olmadığını belirtmek gerekir aktif laktaz yok ve ne kediler ya da köpekler, örneğin).

Yani süt içti ilk Avrupalılar muhtemelen bir sonucu olarak çok osuruk. Ancak evrim başladı: bazı insanlar laktaz enzimlerini yetişkinliğe aktif tutmaya başladı. Bu "laktaz kalıcılığı", yan etkileri olmayan süt içmelerine izin verdi. Laktaz geninin aktivitesini kontrol eden bir DNA bölümündeki mutasyonların sonucudur.

Mısır'da metethi mezarından sanat
Artwork from the tomb of Methethi in Egypt, dated to around 2350BC, shows an ancient Egyptian milking a cow (Credit: Getty)
” Avrupa'da laktaz kalıcılığını ilk kez gördüğümüz şey, güney Avrupa'da yaklaşık 5.000 yıl BP [bugünden önce] ve daha sonra Orta Avrupa'da yaklaşık 3.000 yıl önce tekmelemeye başlıyor " diyor yardımcı doçent laure Ségurel, Paris'teki insanlık Müzesi'nde, laktaz kalıcılığının biliminin 2017 incelemesini birlikte yazdı .

Laktaz kalıcılık özelliği evrim tarafından tercih edildi ve bugün bazı popülasyonlarda son derece yaygındır. Kuzey Avrupa'da, insanların %90'ından fazlası laktaz kalıcıdır. Aynı şey Afrika ve Orta Doğu'daki birkaç popülasyonda da geçerlidir.

Ancak laktaz kalıcılığının çok daha nadir olduğu birçok popülasyon da vardır: birçok Afrikalının özelliği yoktur ve Asya ve Güney Amerika'da nadirdir.

Bir kadın Hong Kong soya sütü satın alır
A woman purchases soy milk in Hong Kong. Dairy can make many people feel sick in Asia, where the lactase persistence trait is uncommon (Credit: Getty)
Ségurel, bu modelin mantıklı olması zordur, çünkü süt içmenin nedenini tam olarak bilmiyoruz ve bu nedenle laktaz kalıcılığı iyi bir şeydi, diyor Ségurel: "neden kendi içinde bu kadar güçlü bir şekilde avantajlıydı?”

Bariz cevap, içme sütünün insanlara yeni bir besin kaynağı vermesi ve açlık riskini azaltmasıdır. Ama daha yakından bakınca bu durmuyor.

Ségurel,” birçok farklı gıda kaynağı var, bu yüzden bir gıda kaynağının o kadar önemli olması, diğer yiyeceklerden çok farklı olması şaşırtıcı " diyor.

Laktaz olan insanlar-kalıcı olmayan insanlar hala kötü etkileri olmayan belirli bir miktarda laktoz yiyebilirler, bu nedenle az miktarda süt içmek iyidir. Sütü tereyağı, yoğurt, krema veya peynire işleme seçeneği de vardır – hepsi laktoz miktarını azaltır. Kaşar gibi sert peynirler süt kadar %10'dan az laktoza sahiptir ve tereyağı benzer şekilde düşüktür. (Parmigiano hakkında daha fazla bilgi edinin, çok az laktozlu bir peynir, laktoz intoleransı tarafından yenebilir ). Ségurel,” ağır krem ve tereyağın en düşük laktozu var " diyor.

Parmigiano gibi sert peynirler-reggiano laktoza çok az sahip olabilir
Hard cheeses like parmigiano-reggiano can have little to no lactose (Credit: Getty)
Buna göre, insanlar oldukça hızlı bir şekilde peynir icat etmiş gibi görünüyor. Eylül ayında 2018, arkeologlar şimdi Hırvatistan ne çömlek parçaları bulma rapor. Yağ asitlerini taşıdılar, çanak çömleklerin peynir altı suyundan ayırmak için kullanıldığını öne sürdüler: peynir yapımında önemli bir adım. Eğer bu doğruysa (ve yorum sorgulandı ), insanlar güney Avrupa'da peynir yapıyorlardı 7,200 yıl önce . Biraz daha son zamanlarda benzer kanıtlar, ama yine de fazla 6.000 yıl önce, Avrupa'da başka bir yerde bulunmuştur. Bu, laktaz kalıcılığının Avrupalılarda yaygınlaşmasından çok önce.

Bununla birlikte, popülasyonların yüksek düzeyde laktaz kalıcılığı geliştiği ve yapmadığı açıkça bir desen var, diyor University College London'daki genetik profesörü Dallas Swallow. Özelliği olan kişiler pastoralistlerdir: hayvan yetiştiren insanlar. Hayvanları tutmayan avcı-toplayıcılar, mutasyonları elde etmedi. Bitkileri yetiştiren “orman bahçıvanları “ne de hayvancılık değil.

Hayvan sütüne erişimi olmayan insanların, içmeye uyum sağlamak için büyük bir evrimsel baskı altında olmadığı mantıklıdır.

Soru şu ki, bazı pastoralist insanlar neden başkalarını değil de özelliklerini kazandıla